Skip to content
permamens werken aan jezelf

Mindfulness en Kwantummechanica

Mindfulness en Kwantummechanica ontmoeten elkaar in de wereld van wetenschap en spiritualiteit. Kwantummechanica onthult nieuwe inzichten over de aard van ons bewustzijn. Onweerlegbaar bewijs voor kwantummechanische processen als componist van bewustzijn ontbreekt. Toch zijn er waarnemingen, experimenten en theoretisch fysische onderbouwingen die doen geloven dat bewustzijn voort komt uit kwantummechanische processen. Hoewel verder onderzoek ons meer gaat leren, is er al veel gespreksstof die, onder andere, het belang van Mindfulness hoger op de agenda van het Westerse denken kan zetten.

Een voorbeeld is de rol van het waarnemen binnen kwantummechanische experimenten. Als er niét wordt waargenomen, is het resultaat van een dubbele-spleet-experiment overeenkomstig met wat hoort bij het golfgedrag van deeltjes. Maar zodra er een waarnemer is (bijv. een camera) die het golfgedrag van de deeltjes probeert te observeren, dán komt het resultaat van het experiment overeen met wat normaal is voor deeltjesgedrag en ontbreekt het resultaat dat bij golfgedrag hoort. De golffunctie van een deeltje stort in tot een specifieke toestand. Simpel gezegd: waarnemen beïnvloedt de uitkomst van wat wordt waargenomen.

Je kijkt bijvoorbeeld naar een kat, en enkel door te kijken naar die kat, verander je de hoedanigheid van die kat. Het klinkt bizar, toch is het bestaan van dit kwantummechanische fenomeen onweerlegbaar aangetoond. Hoe dat precies werkt in relatie tot bewustzijn, is nog een vraag. Is het onze interpretatie die de verandering aanbrengt? De kat kan alles zijn (vierkant, klein, doorzichtig, boos, zwart, pimpelpaars….) tot het moment dat we de kat zien. We zien een kleine zwarte kat die zich lief gedraagt. Een aantal andere varianten hebben we misschien ook eerder gezien. Maar een vierkante, doorzichtige, pimpelpaarse kat, daarvan menen we dat die niet bestaat, en toch………in onze dromen en fantasie…..eigenlijk weten we het niet.

Niet weten is een ander interessant kwantummechanisch onderwerp. De wereld om ons heen lijkt herkenbaar en behoorlijk voorspelbaar, de klassieke natuurwetenschappen leveren daar een belangrijke bijdrage in, toch speelt onderliggend het onzekerheidsprincipe van Heisenberg een rol. Subtiele afwijkingen op kwantumniveau kunnen toch een grote impact hebben. In onze macroscopische wereld kunnen we nooit helemaal zeker zijn van iets, tenzij we onnauwkeurigheid accepteren. Dit fenomeen speelt een rol bij termen als “overtuigingen” en “open blik” die bij mindfulness aan bod komen.

Nieuwsgierig geworden? Honger naar meer mindfulness en kwantummechanica? Neem contact op en we praten verder!